המלחמה באוקראינה הולכת ומתמשכת, והשפעותיה של הפלישה הרוסית חורגות כבר מהזירה הביטחונית לזו הכלכלית – ומגיעות לכיס של כל אחד ואחת מאיתנו. הנה כמה מההשלכות העיקריות של הלחימה על הכלכלה בעולם ובישראל:
התייקרות מחירי הנפט והגז
רוסיה היא יצואנית נפט וגז ענקית. חלק גדול מהייצוא שלה גם עובר פיזית בצינורות דרך אוקראינה. הלחימה והסנקציות שהוטלו על רוסיה על ידי המערב, למרות שהן כמעט ולא נוגעות ישירות לתחום האנרגיה, הזניקו את מחירי הנפט אל מעבר ל-100 דולר לחבית. אם הלחימה תימשך, יש המעריכים שהמחיר יגיע עד ל-200 דולר לחבית. את ההתייקרות מרגישים מיידית בתחנות הדלק, אבל היא עתידה לחלחל גם למחירי מהמוצרים רבים, שעלות הייצור והתובלה שלהם מושפעת ממחירי האנרגיה.
עלייה במחירי החיטה
אוקראינה ורוסיה הן ייצואניות חיטה מהגדולות בעולם. המלחמה עצרה את הייצוא מנמליה של אוקראינה ומעכבת את הטיפול השוטף בשדות, מה שצפוי לגרום למחסור עתידי. גם הייצוא מרוסיה הפך לבעייתי בשל הסנקציות. כתוצאה, חלה התייקרות גדולה במחיר החיטה, שצפויה להשפיע לרעה על מדינות רבות, בעיקר בעולם השלישי, שחלקן, לדוגמה מצרים, תלוי בייבוא מאוקראינה במידה רבה. החיטה ומוצרי תבואה נוספים משמשים גם להאכלת בעלי חיים ולכם גם מחיר הבשר צפוי להתייקר. כל זאת, בתקופה שהאינפלציה גבוהה מאוד בארה"ב, באירופה וגם פה בישראל.
חוסר יציבות בשווקים
הבורסות ברחבי העולם הגיבו בעצבנות רבה לפרוץ הלחימה. עם זאת, לצד ירידות חדות, נרשמו גם תיקונים – ובסך הכל לא נראה, נכון לעכשיו, שהמלחמה גורמת לקריסה משמעותית בשווקי ההון. עם זאת, המגמה ברוב המדדים בשבועות האחרונים היא עדיין שלילית, והמלחמה בוודאי לא עוזרת לכך.
ומה לגבי הכיס האישי של כל אחד ואחת מאיתנו?
ההשפעה על המשק הישראלי מוגבלת מאוד, בינתיים, מאחר שישראל כמעט ואינה חשופה לכלכלות של רוסיה ואוקראינה. עם זאת, לא ניתן לחמוק כליל מהשפעות המלחמה, שעתידות להתבטא בעיקר בהתייקרויות של הדלק, לצד מוצרים נוספים.
הישראלי הממוצע חשוף כמובן גם לנעשה בעולם באמצעות החסכונות שלו בקופות הגמל, בקרנות ההשתלמות, בפוליסות החיסכון ובקרנות הפנסיה. כל עוד הלחימה מוגבלת לאוקראינה, ולא מתרחבת, סביר להניח שההשפעה על החסכונות הללו תהיה מתונה. ובכל מקרה, מאחר שמדובר בחסכונות לטווח הבינוני והארוך, עדיף שלא להתרגש יותר מדי מאירועים נקודתיים, להתאזר בסבלנות ולחכות להתאוששות בשווקים, שתגיע בעתיד.
כמו כן, צריך לזכור שהלחימה עתידה לייצר גם השפעות ארוכות טווח. רבים מעריכים למשל שהיא תוביל להשקעות עתק באנרגיה חלופית, כדי לצמצם את התלות של אירופה באנרגיה הרוסית. כמו כן, חברות שעוסקות בייצור וייצוא ביטחוני, צפויות ליהנות מביקושים גדולים, והדבר עשוי להשפיע על המניות שלהן לטובה.