הריבית במשק ממשיכה לעלות, וע"פ כל התחזיות, בנק ישראל ימשיך להעלות אותה בתקופה הקרובה, כדי לנסות ולצמצם את קצב האינפלציה בישראל. העלאת הריבית מייקרת את מחיר ההלוואות שלוקח הציבור. ההתייקרות אמורה להפחית את הביקושים לצריכת שירותים ומוצרים, ובכך להוזיל אותם.
אפקט נוסף, שאמור להתרחש עם העלאת הריבית, הוא הגדלת התשואה שמקבלים החוסכים שכספם נמצא בבנק. עם זאת, הבנקים לא מחויבים חוקית לתת ללקוחות שלהם הצעות משופרות בהתאם להעלאת הריבית. כתבות רבות שפורסמו בתקשורת חשפו את העובדה שלמרות שהבנקים מרוויחים כסף רב מהעלאת הריבית על ההלוואות שהם נותנים לציבור, הם ממעטים להחזיר לציבור שמפקיד אצלם כסף (ובעצם מאפשר להם לעשות בו שימוש לצרכי הלוואות) ולא מעלים במידה זהה את הריבית שהם משלמים ללקוחות.
חלק מהבנקים שיפרו אמנם את התשואה שהם מציעים, אבל בדרך כלל רק למי שסוגר את הפקדונות שלו לתקופה של שנה ומעלה. וגם להם, הריבית שמוצעת נמוכה יחסית, בוודאי בהשוואה לקצב האינפלציה.
למי שמחפש אלטרנטיבות לכסף ששוכב בעו"ש או בפק"מים, יש כמה אלטרנטיבות. הבחירה בין האופציות השונות צריכה להיעשות תוך בחינה של שיקולים שונים – ובהם מידת הצורך בנזילות של הכסף ומידת הסיכון שהמשקיע מוכן לקחת.
בדקו בחינם את התאמתכם לשירות >
אופציה ראשונה, בטוחה יחסית, שמאפשרת לשמור על נזילות גבוהה, היא קרנות כספיות. הקרנות האלה נחשבות להשקעה בסיכון נמוך מאוד, ומציעות, בד"כ תשואה מעט גבוהה יותר מהפיקדונות בבנקים (אך לעומת זאת יש להן עלות ניהול גבוהה יותר).
אפשרות אחרת נועדה למי שרוצה לנסות ולהשיג תשואה גבוהה יותר, באמצעות חשיפה לשוק ההון ולהשקעות אלטרנטיביות. במקרה כזה, אפשר להשקיע באחד מהמסלולים שמיועדים לחיסכון לטווח בינוני: קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון. שני המכשירים הללו מאפשרים למשקיעים לשמור על נזילות של הכסף. את מידת הסיכון בה מעוניינים אפשר לבחור – באמצעות ניתוב הכספים למסלול המתאים ביותר (ניתן לעבור ממסלול למסלול, ללא בעיה, וללא צורך לשלם מס על הרווחים). בחלק מהמקרים, להשקעה בקופת גמל או פוליסת חיסכון יש גם יתרון מבחינת מיסוי, בהשוואה לפקדונות בנקאיים.
את פוליסות החיסכון מנהלות חברות הביטוח, ואילו קופות גמל להשקעה מנוהלות בבתי השקעות מורשים. התחרות ביניהן מבוססת על התשואות שהן משיגות עבור הלקוחות, ודמי הניהול שהן גובות. אם יש לכם סכומים משמעותיים ששוכבים בעו"ש, או בפקדונות קצרי טווח בבנקים, בהחלט ייתכן ששווה לכם לבדוק את האפשרות לעבור להשקעה באחד המסלולים האלה, במטרה למקסם את האפשרות להשיג תשואה עבורם.
*אין לראות בכתבה משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת ביחס לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם או להוות תחליף לייעוץ אישי, המותאם לצרכי הלקוח.