אחרי חצי שנה של ירידות והפסדים, רשמו סוף סוף המשקיעים בקרנות ההשתלמות ובקופות הגמל רווחים במהלך חודש יולי. הסיבה: התאוששות בשווקי המניות בארה"ב, באירופה ובישראל, שרשמו עליות חדות. כך למשל מדד הנאסד"ק בארה"ב, שמייצג את חברות הטכנולוגיה הגדולות, זינק ביולי בשיעור של קצת יותר מ-16%. בישראל, מדד ת"א 35, שמייצג את החברות הגדולות במשק, עלה בכ-5%. עליות נרשמו גם בבורסות באירופה וביפן.
את העליות הבולטות ביותר רשמו תיקי ההשקעות של חברת אלטושלר שחם. קרנות ההשתלמות שלה במסלול הכללי עלו במהלך חודש יולי בשיעור של 4.2% (במסלול המסוכן, המנייתי, העליה הייתה של 7.6%). בית ההשקעות מנתב חלק גדול יחסית מההשקעות לשוקי המניות, בעיקר בסקטור הטכנולוגיה, ולכן התשואות שלו היו גרועות במיוחד בהשוואה למתחרים בחודשים שבהם נרשמו ירידות. כעת, כאשר השווקים עלו, התיקון החיובי שרשם היה גבוה יותר מאשר מתחריו.
חברת "כלל" שדורגה במקום השני ביולי בתשואות, מפגרת אחרי אלטושלר שחם בכאחוז שלם. ממוצע התשואות של כלל הגופים המנהלים עמד על כ3.15%. את התשואה הנמוכה מכולם רשמה חברת "מגדל" עם 2.75% בלבד.
בקופות הגמל נרשמה מגמה דומה, כאשר התשואה הממוצעת של הקופות הגדולות במסלול הכללי עמדה בחודש יולי על פי ההערכות על שיעור של כ-3.2%. במסלול המנייתי, שרמת הסיכון בו גבוהה יותר, רשמו ע"פ ההערכות הקופות עליות שהתקרבו כמעט ל-7%. במסלולים השמרניים יותר, כמו המדדי והשקלי, העליות היו בשיעור של כאחוז.
להשוות ולקבל הצעות
האם העליות יימשכו גם בעתיד? בתחילת אוגוסט נראה שהמגמה חיובית, אבל קשה מאוד להעריך אם השווקים יחזרו לעליות קבועות, או שמדובר בתיקון זמני.
מה שתמיד אפשר לעשות, זה לבדוק אם התנאים שאתם מקבלים מהחברה שמנהלת את הכסף שלכם, הם הטובים ביותר האפשריים. בראש ובראשונה – בכל מה שקשור לדמי הניהול. כל הפרש קטן בדמי הניהול, לאורך זמן, יכול להיות שווה כסך רב. ללקוחות מומלץ, מעת לעת, לבדוק את האפשרות לשפר את התנאים שהם מקבלים ולקבל הצעות מהחברות השונות.