בחודשים האחרונים, התנודתיות בבורסות ברחבי העולם, הולכת וגדלה. השפעותיהן של הקורונה, המלחמה באוקראינה, האינפלציה הממריאה והתחזיות להעלאות ריבית – גורמות לאי יציבות רבה בשווקים.
מנתונים חדשים שפורסמו באחרונה עולה כי רבים ממנהלי ההשקעות המובילים בישראל נערכו לתקופה זו, באמצעות הגדלת ההשקעות בנכסים לא סחירים, על חשבון השקעות במניות ובאגרות חוב.
לצורך איסוף הנתונים נבדקו מגמות ההשקעה בשנת 2021 של המנהלים שאחראים על ניהול כספי חסכון הציבור בחברות הביטוח ובקרנות הפנסיה. מהנתונים עולה שכיום, כ-33% מהתיק הממוצע מושקע בנכסים שאינם נמצאים בבורסות. אחוז זה, מתברר, נמצא במגמת גידול. בחברות הראל והפניקס, שמובילות את הטרנד, רמת החשיפה של התיקים לנכסים לא סחירים הגיעה כבר ל-40%-45% מכלל התיק.
חשוב לציין, כי למרות שבשנת 2021 נרשמו עליות משמעותיות בשווקי ההון, החלק הלא סחיר בתיקים הניב בממוצע תשואה גבוהה יותר בכשליש בהשוואה להשקעות הרגילות. כמעט אצל כל החברות, התשואה בחלק זה של התיק הייתה גבוהה מאשר בתיק הסחיר. במקרה הקיצוני ביותר, בחברת "אלטשולר שחם", התשואה בתיק הלא סחיר הייתה גבוהה פי 2.5 מאשר בתיק הסחיר, שרשם תשואות נמוכות מאוד ביחס למתחרים בשל השקעה גדולה שביצעה החברה בסין, אשר לא הוכיחה את עצמה.
מה הם אם כן הנכסים הלא סחירים הללו? לחברות הגדולות יש כיום מבחר גדול של נכסים מסוג זה – ובדרך כלל הן מעדיפות לבחור בפרויקטים שקשורים לעולמות התשתית / נדל"ן – שאמורים להניב תשואה קבועה לטווח ארוך. כך, למשל יכולות החברות, שיש להן כמויות מזומן אדירות, לסייע במימון של פרויקטיי תשתיות בתחום הכבישים, בהקמת מבני מגורים שמיועדים לשכירות ארוכת טווח או פרויקטים של מבני לוגיסטיקה – ולקבל תמורת ההשקעה תשואה קבועה, גבוהה ויציבה, לאורך שנים רבות. תשואה זו לא תושפע כלל מהנעשה בשווקים – ולכן גם בתקופה של ירידות, הרווחים ימשיכו להצטבר.
חשיפה לנכסים לא סחירים – למשקיע הקטן
כל אחד ואחת מאיתנו חשופים לנכסים לא סחירים, באמצעות ההשקעות שלנו לפנסיה שמנוהלות בחברות הללו. אבל מה לגבי החסכונות שלנו, שמיועדים לטווח הקצר והבינוני? גם בחסכונות אלו, יכולים כל אחד ואחת להגדיל את הרכיב הלא סחיר – באמצעות בחירה במסלולים שמותאמים לכך.
כיום, יש יותר ויותר פוליסות חיסכון (שמנוהלות בחברות הביטוח) וכן קופות גמל, אשר מתמחות בהשקעה בנכסים לא סחירים בשיעור גבוה ביחס למקובל. בתקופה הנוכחית, שמאופיינת בתחזיות לאי יציבות גדולה בשווקים בשנים הקרובות, מומלץ בהחלט להכיר אפשרות הזו – ואם היא מתאימה למצבכם הפיננסי ולצרכים שלכם, לשקול לעשות בה שימוש.