עם ישראל הסתער בעקבות משבר הקורונה על שווקי ההון – זו המסקנה העיקרית שעולה מדו"ח חדש שפרסם בנק ישראל. העלייה מוסברת בהשקת אפליקציות חדשות וידידותיות למסחר, ובהשפעות הקורונה והסגרים, שהשאירו לרבים כסף פנוי, וזמן ללמוד את התחום.
והנה 8 נתונים עיקריים בדו"ח, שבדק את השינויים מחודש מרץ 2020 עד לחודש דצמבר 2021:
1. נכון לסוף 2021, כשליש ממשקי הבית בישראל מחזיקים ישירות בניירות ערך. האחזקות הללו הן כ-27% משווי כלל ניירות הערך בבורסה בתל אביב.
2. בסך הכל, בסוף 2021 פעלו בישראל כ-908 אלף חשבונות המושקעים בניירות ערך. זו עליה של כ-16% מאז מרץ 2020.
3. שווי הנכסים שבידי הציבור עלה ב-50% בתקופה זו בזכות העליות בשווקים.
4. מספר החשבונות שנפתח באמצעות בתי השקעות זינק בשיעור חד של כ-85%.
5. לכ-38% ממשקי הבית שמשקיעים דרך הבנקים יש אחזקה רק בתעודות סל ובקרנות נאמנות. זאת, בהשוואה לכ-20% מאלו שמשקיעים באמצעות בתי השקעות.
6. 56.2% מהאחזקות הן בקרנות נאמנות וכ-44% במניות (יתרון קל למניות בישראל בהשוואה למניות בחו"ל).
7. משקי הבית מחזיקים במישרין ובעקיפין בכ-46% מהאג"ח הקונצרניות בבורסת תל אביב ובכ-15% מהמניות בבורסה המקומית.
8. מניתוח ההשקעות עולה כי ההשקעות הישירות של משקי הבית הן ברמת סיכון גבוהה יותר באופן משמעותי מאלו של קרנות נאמנות ומוסדיים. בבנק ישראל, מציינים כי השקעות מסוג זה אינן מנצלות את היתרון המיסוי שיש להשקעה דרך הגופים המוסדיים.
המגמה חושפת את השוק לסיכונים
בבנק ישראל מזהירים שהכניסה המסיבית של משקי הבית להשקעות ישירות, עלולה לסכן את יציבות המשק בעתיד. בבנק הסבירו כי כניסה של כסף חדש, בייחוד כזה שלא עובר מסננת של משקיעים מוסדיים, גורמת לזינוק מלאכותי בערך המניות. בעתיד, כשתגיע תקופת ירידות שהיא בלתי נמנעת, הדבר עלול להביא ליציאה מהירה של הכסף ולהאצה בירידות.
לדברי אנשי המחקר של הבנק, ניסיון העבר מלמד שבתקופות משבר, משקי הבית נוטים להגיב לירידות במכירה חפוזה, וזאת בניגוד למוסדיים ומשקיעים מנוסים, שמשקיעים לטווח הארוך ולעתים אף מנצלים ירידות עדי להשקיע במניות וניירות ערך שירדו בצורה לא פרופורציונלית. כך לדוגמה, במרץ 2020, בעת קריסת השווקים, מכרו משקי הבית כ-15% מאחזקותיהם בקרנות נאמנות וכ-5% מהאחזקות הישירות בניירות ערך.
הלקח שעולה מהמחקר, הוא שאת ההשקעות בשוקי ההון, עדיף לבצע באמצעות גופים שזו התמחותם. הדבר אמנם כרוך בדמי ניהול, אבל למקצועיות, ולקור הרוח והניסיון המתלווה לה, יש חשיבות רבה בטווח הארוך – בעיקר בתקופות של ירידות בשווקים ושל משברים.
*אין לראות בכתבה משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת ביחס לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם או להוות תחליף לייעוץ אישי, המותאם לצרכי הלקוח.