אחרי שנה מוצלחת במיוחד לחוסכים ב-2021, הנתונים בשנת 2022 ממשיכים להיות פחות מעודדים. בתחילת השנה ההשפעה העיקרית על כלכלת העולם נבעה מגל הקורונה ונגיף האומיקרון, ואילו כעת ניזוקה הכלכלה מהמלחמה שפרצה באוקראינה.
את ההשפעות אפשר לראות בבורסות כמעט בכל העולם. לדוגמה – בארצות הברית מדד הדאו ג'ונס ירד בשיעור של 3.5%. בגרמניה מדד ה-DAX צנח ב-6.5%. בבורסות ברוסיה הירידות היו חדות במיוחד והמסחר בהן הופסק, אבל החשיפה הישירה של המשקיעים הישראלים לנעשה בהן נמוכה מאוד.
הבורסות בישראל גילו ביצועים טובים יותר – מדד תל אביב 35 אף עלה בשיעור של 2.9%. מדד תל אביב 125 עלה ב-1.3%. לעומת זאת מדד תל אביב 90 ירד ב-2.1%.
אז איך כל זה משפיע על ההשקעות שלנו?
מטבע הדברים, כשיש ירידות בבורסות, רוב המשקיעים והחוסכים מאבדים חלק מכספם. גובה הירידה נובע מרמת הסיכון בתיק, ומהבחירות שעשו מנהלי ההשקעות שלו.
נסתכל לדוגמה על מה שקרה בקופות בגמל בפברואר: על פי ההערכות, התשואה הממוצעת השלילית בקופות הגמל של החוסכים היתה של כ-0.7% במסלולים הכלליים, וכ-1.3% במסלולים המנייתיים המסוכנים יותר. אם מסתכלים על תיק סולידי במיוחד שמיועד לבני 60 פלוס, הירידה הממוצעת שלו היתה קטנה מאוד של כ-0.1%. לעומת זאת, במסלולים מנייתיים לחוסכים שמעוניינים בסיכון גבוה, הירידה בחודש פברואר עשויה להגיע עד לשיעור של 2%.
תמונה דומה רואים גם באפיקי חיסכון אחרים. בקרנות ההשתלמות, על פי ההערכות הירידה נעה בפברואר בשיעורים משתנים של כ-0.15% עד ל-1%. במסלולי ההשקעה השונים בפוליסות חיסכון, נרשמו שיעורי ירידה דומים. מבחינת החברות – בחודשיים האחרונים בלטו לטובה חברות כלל והפניקס, שרשמו ירידות נמוכות ביחס לרוב המתחרות. אלטושלר שחם המשיכה לבלוט לרעה, כמו בכל התקופה האחרונה, עם תשואות נמוכות במיוחד בהשוואה למתחרות.
האם צריך לדאוג מהירידות של החודשים האחרונים?
לא בהכרח. בכל שוק יש באופן טבעי ירידות ועליות, ומה שחשוב זו התשואה לאורך זמן רב. אם אתם לא זקוקים לכסף באופן מיידי, לירידות האלה אין השפעה של ממש עליכם. כשמתסכלים על טווח של כמה שנים אחורה, רואים שהירידות הללו קיזזו חלק מזערי מהעליות שנרשמו בהן. סביר שגם אם הלחימה תימשך תקופה מסויימת, הכלכלות ימשיכו לתפקד ויתאוששו. למעשה, אם בוחנים את ההיסטוריה, מגלים שאפילו בזמנים של מלחמות ארוכות וקשות, הבורסות עלו לעתים קרובות. לקח נוסף שאפשר ללמוד מהירידות – הוא החשיבות שבבחירת מסלול השקעה שמתאים לכם. אם אתם שונאי סיכון, כדאי לכם לבחור במסלול סולידי יותר, וכזה שפחות מוטה למניות. מסלולים כאלה, גם בחודשים פחות טובים כמו ינואר ופברואר, רושמים ירידות קטנות מאוד. עם זאת, יש לזכור, שבתקופה של עליות, הם גם יעלו פחות.