אחד מאפיקי החיסכון המבוקשים ביותר בעשור האחרון, הוא חיסכון תחת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה – שמבוצע בקופת גמל להשקעה.
תיקון 190 שנכנס לתוקף בשנת 2012 מאפשר להפקיד, מגיל 60 ומעלה, כספים לקופת גמל להשקעה – ולקבל הטבה ייחודית. ההטבה ניתנת כאשר מושכים את הכסף, לאחר הפרישה לגיל פנסיה, כהון ולא כקצבה. כלומר, כאשר החוסכים מוציאים את כלל הכסף שהפקידו, בבת אחת, ולא כסכום חודשי קטן קבוע. הטבת המס שמתקבלת היא תשלום מס רווחי הון בשיעור של 15% נומינלי, במקום 25% ריאלי – התשלום הסטנדרטי. המשמעות היא שבסוף כל שנה ניתן למשוך את הכסף, ולשלם רק 15% מס על הרווחים אם היו כאלה, אבל ללא ניכויה של האינפלציה השנתית.
בשנים האחרונות, כאשר שיעור האינפלציה היה נמוך, ההטבה היתה משמעותית – והשימוש בה היה יכול לחסוך כסף רב למי שבחר לממש אותה. בחודשים האחרונים, מאחר שהאינפלציה הולכת וגדלה מאז תחילת שנת 2022, התועלת שבה נשחקה. זאת, גם מאחר שהשווקים נמצאים במגמת ירידה, כך שלא בטוח שיש כלל רווחי הון שניתן לממש את ההטבה ביחס אליהם.
אז מה כדאי לעשות?
מי שכבר הפקיד במהלך השנים סכומים תחת תיקון 190 לקופת גמל להשקעה, צריך לבחון כעת אם כדאי לו לממש את ההטבה או לא. מאחר שזו החלטה מורכבת, בהחלט מומלץ להתייעץ עם מומחה לנושא לפני קבלתה.
מי שמתלבט אם להתחיל, או להמשיך, להפקיד לחיסכון תחת תיקון 190, צריך לזכור שבטווח הארוך – לא ניתן לחזות מה יהיה מצב האינפלציה והתשואות, ולכן, ההמלצה המקובלת בדרך כלל, היא לבצע פיזור של הסיכונים וההשקעות, במגוון של מסלולים. גם זאת, כדאי לבצע באמצעות סיוע של יועצים מומחים שיבחנו את תיק ההשקעות שלכם בכללותו. בחינה שכזו יכולה לכלול גם השוואה בין חברות שונות וההצעות שלהן, בדמי הניהול, ובביצועי התשואות – השוואה שכדאי לעשות מפעם לפעם, על מנת למקסם את הפוטנציאל שבתיקים.
*אין לראות בכתבה משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת ביחס לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם או להוות תחליף לייעוץ אישי, המותאם לצרכי הלקוח.