הרבעון הראשון של שנת 2022 הסתיים, וכצפוי התשואות ברוב מסלולי החיסכון של הציבור היו שליליות – בשל הירידות בשווקים. המלחמה באוקראינה, האינפלציה הדוהרת והעלאות הריבית – שפכו מים צוננים על השווקים ברחבי העולם. עם זאת, חודש מרץ, היה גרוע פחות מהחששות – ונרשמה בו מגמה חיובית קלה, שאזנה חלקית את הירידות שנרשמו בחודשים ינואר ופברואר.
הנה כמה מהמגמות העיקריות שנרשמו בשווקים ובחסכונות של הציבור:
- עליות שערים נרשמו בבורסות בארה"ב ובישראל, בעוד שבאירופה רוב הבורסות רשמו ירידות קלות. מדד הנאסד"ק, שמבוסס על חברות הטכנולוגיה המובילות בעולם, בלט במיוחד לטובה, ורשם עלייה של 4.22% בחודש מרץ.
- באג"ח הקונצרני בישראל נרשמה מגמה חיובית בחודש מרץ עם עליות של 0.6% בממוצע.
- במסלול המנייתי של קופות הגמל נרשמה תשואה של כ-0.9% בממוצע במהלך חודש מרץ. במסלול הכללי, שהוא פחות מוטה מניות, נרשמו עליות בשיעור מעט נמוך יותר.
- בסיכום רבעוני, כלל ביטוח רשמה את התשואות הטובות ביותר עבור לקוחותיה, והתשואה השלילית של השקעותיה היו הנמוכות ביותר בהשוואה למתחרות. הסיבה העיקרית – החברה מפזרת את השקעותיה יותר מהמתחרות, במוצרים אלטרנטיביים שאינם מושפעים ישירות מהנעשה בשוק ההון, כמו נדל"ן, תשתיות, זהב, סחורות וכו'.
- שוק ההון הישראלי רשם ביצועים טובים יותר ממקביליו בעולם במהלך הרבעון, ולכן בתי השקעות שהסתמכו יותר על הנעשה בישראל, כגון מור ואנליסט, רשמו יחסית תשואות טובות יותר.
לקחים, תובנות ומבט לעתיד
המסקנה העיקרית מהחודשים האחרונים, שכל משקיע צריך להפנים, היא שאירועים חיצוניים מפתיעים – כגון המלחמה באוקראינה – יכולים להשפיע ישירות, ובמהירות רבה, על תיק ההשקעות שלנו. זו סיבה נוספת שמצדיקה מעקב שוטף אחר החסכונות וההשקעות. אנשים רבים נוטים פשוט להתעלם מהנעשה בתיק ההשקעות שלהם, והדבר עלול לעלות להם ביוקר. מעקב, בחינה מחדש של הנעשה בו, ובמידת הצורך שינוי מסלול/חברה – יכולים להיות שווים כסף רב כשמדובר בחסכונות לטווח ארוך.
נושא נוסף, שחשוב להפנים, הוא שהמצב המאקרו כלכלי בעולם בעתיד הקרוב עומד ככל הנראה להיות שונה מאוד ממה שהתרגלנו אליו בשנים האחרונות. אחרי קרוב לעשור של ריביות נמוכות, הבנקים המרכזיים בעולם מתכננים שורה של העלאות ריבית. בארה"ב הריבית כבר החלה לעלות ובעקבותיה גם הריבית בישראל, ועל פי ההערכות – ההעלאות יימשכו באופן הדרגתי בשנה הקרובה.
העלאת הריבית צפויה לשנות משמעותית את התשואות במסלולי השקעה רבים, ולשנות את מצבן הפיננסי של חברות רבות שנסחרות בבורסה. ההשפעות כבר ניכרות במתרחש בשווקים בחודשים האחרונים, אבל ככל הנראה זוהי רק ההתחלה. ולכן, חשוב שכל אחד ואחת, יבין מהן ההשלכות שעשויות להיות על מצבו הפיננסי האישי, על החסכונות שלו, ולתכנן את העתיד – בהתאם.
אז מה אפשר לעשות?
בשורה התחתונה – ההשקעות והחסכונות שבחרתם בהן בעבר, לא בהכרח יתאימו לעולם הכלכלי שצפוי לנו בשנים הקרובות. חשוב לבחון את הנעשה בתיק שלכם, ולבצע התאמות. למשל, לשקול להגדיל את ההשקעות שלכם בנכסים לא סחירים (השקעות אלטרנטיביות, שאינן מושפעות ישירות מהנעשה בשווקי ההון).
*אין לראות בכתבה משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת ביחס לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם או להוות תחליף לייעוץ אישי, המותאם לצרכי הלקוח.